Bereken hier hoe lang je in de zon kan!

Veilig zonnen.

De ultraviolette straling (UV) in zonlicht is slecht voor de mens. Als je te lang en te veel in de zon zit, loop je niet alleen kans dat je verbrandt, maar loop je ook meer risico op huidkanker. Daarnaast krijg je door een teveel aan UV-straling ook eerder rimpels. Om je goed te beschermen tegen de zon is het dan ook verstandig om zonnebrandcrème met een hoge factor te gebruiken en je beschermen met UV kleding of zwemkleding is tegenwoordig steeds meer een verstandige een trend.
Bron: KWF

Hoe zit het nu eigenlijk:

Hoe lang, mag ik, kan ik, in de zon met of zonder UV bescherming. En hoe kan ik berekenen dat ik de juiste UV bescherming draag.

Hoe lang je in de zon kan zonder te verbranden is afhankelijk van je huidtype (zonkrachtgetal 1), van de verwachte zonkracht (2) en de beschermingsfactor (3) van UV kleding en/of zonnebrandcrème dat je gebruikt.

Kinderen onder de zestien jaar dienen altijd een beschermingsfactor 30 te gebruiken. De jeugdige huid is namelijk nog niet in staat zich optimaal te beschermen tegen de zon.

Elk huidtype heeft een eigen zonkrachtgetal. Aan de hand van dit zonkrachtgetal en de voorspelde zonkrachtwaarde kan je uitrekenen hoe lang je onbeschermd in de zon kan tussen 12:00 en 15:00. Wanneer je buiten deze periode onbeschermd in de zon gaat, is de periode ongeveer twee keer zo lang.

 

1)Tabel: Huidtype = Zonkrachtgetal:

Huidtype 1, bleke huid = 60

Huidtype 2, matig bleke huid = 100

Huidtype 3, gewone huid = 200

Huidtype 4 & 5, licht & donker gekleurde huid  = 300

 

 

2)De verwachte zonkracht

Elke dag wordt gemeten hoeveel UV-straling er te verwachten is op een bepaalde plaats tussen 12:00 en 15:00. Deze zonkrachtwaarden staan in de weerberichten in de krant en zijn daarnaast op het Internet te vinden. Op de radio en televisie wordt enkel melding gemaakt van de zonkracht waarden wanneer deze 6 of hoger is. De zonkracht waarden wordt gemeten op een schaal van 0 tot 10. Hoewel de zonkracht een voorspelling is, is het verstandig er rekening mee te houden.

Zonkracht (2)

Omschrijving in het weerbericht

Roodkleuring onbeschermde huid na x minuten

Huid verbrandt

1 - 2

Vrijwel geen

100 - 50

-

3 - 4

Zwak

35 - 25

-

5 - 6

Matig

25 - 15

gemakkelijk

7 - 8

Sterk

15 - 10

snel

9 - 10
en hoger

Zeer sterk

minder dan 10

zeer snel

 

.

Om er achter te komen hoe lang je onbeschermd in de zon kan, moet je het zonkrachtgetal (1) delen door de verwachte zonkracht (2).

Wanneer je huidtype I hebt en de zonkrachtwaarde volgens de weersverwachting 7 is, kan je dus 60 / 7 = 8,5 minuut onbeschermd in de zon. Deze tijd kan je verlengen door je lichaam te beschermend met UV beschermende kleding of zonnebrandmiddel. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe langer je in de zon kan. De tijd die je onbeschermd in de zon kan, moet je namelijk vermenigvuldigen met de beschermingsfactor (3).

 

3)Beschermings UPF / SPF Factor 

UV kleding en Zonnebrandcrèmes worden volgens hun SunProtectionFactor beschermingsfactor (3) ingedeeld in verschillende klassen:

Lage beschermingsfactor: SPF 6 tot 10
Matige beschermingsfactor: SPF 15 tot 25
Hoge beschermingsfactor: SPF 30 tot 50
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+

Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB. Niet alle crèmes hebben dit dus let er goed op dat het zonnebrandmiddel een UVA en UVB bescherming heeft.

De Som:

Zonkrachtgetal (1) ÷ verwachte zonkracht (2) = .... x bescherminsfactor (3)

= aantal minuten dat je tegen de schadelijke UV straling bent beschermd

Let op dit is een gemiddelde berekening en iedere huid is anders en geageerd anders. Let u ten allen tijde goed op uw eigen huid.